PREA SFINTIA SA EPISCOPUL IRINEU (DUVLEA)
Episcop de Dearborn Heights si Episcop Vicar
al Episcopiei Ortodoxe Române din America

Consacrat la data de 15 Noiembrie 1980

Web site Episcopie: www.roea.org


PREA SFINTIA SA EPISCOPUL IRINEU

Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu s-a nascut la 19 Aprilie 1962 în Alba Iulia, Transilvania, România, din parintii crestini ortodocsi Ion si Aurelia Duvlea. Cursurile de teologie le urmeaza la Seminarul Teologic din Cluj Napoca (1981-1987), iar studiile universitare la Institutul Teologic "Andrei Saguna" din Sibiu (1987-1991), având ca lucrare de diploma "Regulile de organizare si functionare ale Mânastirilor din Biserica Ortodoxa Româna"

.

Dorind sa intre in viata monahala, în 1980 intra în Mânastirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus, judetul Brasov, unde continua sa treaca prin toate treptele de ascultare. La 24 mai 1983 este tuns întru monasticism de Prea Sfintia Sa Episcopul Lucian Fagarasanul.

În timpul vietii sale monahale, Parintele Irineu este hirotonit în mai multe trepte clericale. La 3 mai 1983, din încredintarea Înalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Antonie, este hirotonit ierodiacon de catre Înalt Prea Sfintia Sa Ioan de Helsinki, Mitropolitul Finlandei, iar la 17 noiembrie 1984, este hirotonit Ieromonah de catre IPS Mitropolitul Antonie (Plamadeala), Mitropolitul Transilvaniei, în Catedrala Ortodoxa Mitropolitana din Sibiu.

Prea Sfintia Sa face doua pelerinaje la Muntele Athos, unul la mânastirile din Bulgaria si Grecia si altul la mormântul Sf. Nicolae din Bari, Italia.

Considerând meritele sale duhovnicesti si abnegatia sa de slujire a Bisericii lui Hristos, la 15 august 1988, Ieromonahul Irineu este binecuvântat Protosinghel de catre IPS Mitropolitul Antonie. La 1 ianuarie 1993 este numit staret al Mânastirii Brâncoveanu si Exarh peste 15 Mânastiri si 10 Schituri din Mitropolia Transilvaniei. La 15 august 1993 este binecuvântat t Arhimandrit si Staret a Mânastirii de catre IPS Mitropolitul Antonie, cu ocazia sfintirii Mânastirii de catre Prea-Fericitul Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului si Prea-Fericitul Teoctist, Patriarhul României, oferindu-i-se distinctia ‘’Crucea Patriarhala a Constantinopolului’’. La 24 Septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îi ofera Parintelui Irineu rangul de Arhimandrit Purtator de Mitra, o distinctie rara in Biserica Ortodoxa Româna.

În anul 1989 Arhimandritul Irineu îl cunoaste personal pe Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel, iar în anul 1994, cu ocazia vizitei în România (la invitatia Prea Fericitului Patriarh Teoctist), Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel este întâmpinat de Prea Cuviosul Staret Irineu si soborul monahal de la Mânastirea Sâmbata.

Dupa fondarea Centrului de Studii Crestine Ortodoxe din Detroit, Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel doreste sa înfiinteze o manastire la Centrul ‘’Sfântul Andrei’’. Din pronie divina, ca urmare a corespondentiei dintre IPS Antonie, Mitropolitul Ardealului si IPS Arhiepiscopul Nathaniel, Arhimandritul Irineu si un grup de calugari de la Sâmbata primesc Cartea Canonica din partea Mitropolitului Antonie spre a se stabili în America sub omoforul IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel. Astfel ca la 23 februarie 2001, sarbatoarea Sfântului Policarp al Smirnei, monahii pelerini îsi schimba resedinta în Detroit. Ia fiinta in acest fel Mânastirea ‘’Înaltarea Domnului’’ din Detroit, avand pe Prea Cuviosia Sa Arhimandritul Irineu drept Staret.

Înca de la sosirea sa Parintele Arhimandrit Irineu îsi continua munca si talentul sau, oferind ospitalitate si confort nu numai comunitatii românesti, ci si întregii populatii ortodoxe din Metropola Detroit-ului si Statele Centrale din SUA, facând ca mânastirea ‘’Înaltarii Domnului’’ sa devina un adevarat centru de spiritualitate ortodoxa.

La 28 iunie 2002 este ales Episcop-Vicar de Congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America (ROEA) si confirmat la 24 iulie 2002 de Membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe in America (OCA), sub conducerea Înalt Prea Sfintia Sale Mitropolitul Herman.

La 2 noiembrie 2002 Prea Sfintia Sa Episcopul Irineu este consacrat Episcop în Catedrala Ortodoxa Româna Sf. Gheorghe din Southfield, Detroit Michigan. La eveniment iau parte IPS Herman (Arpiepiscop de Washington si Mitropolit al Americii si Canada), IPS Cristian (Metropolit in Patriarhia Sârba), IPS Nathaniel (Arhiepiscop de Detroit si al Episcopiei Române din America si Canada), IPS Arhiepiscopul Kyrill (OCA), PS Arhiepiscopul Nicolae (Patriarhia Româna), PS Episcopul Serafim (OCA), PS Episcopul Dimitrie (Patriarhia Antiohiana) si PS Episcopul Nikon (OCA).

De la consacrare, Prea Sfintia Sa Episcopul Vicar Irineu întreprinde numeroase activitati, calatorind extensiv in America si Canada unde viziteaza numeroase parohii si misiuni, ajutandu-l pe Înalt Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Nathaniel la bunul mers al episcopiei.

LINK-URI UTILE:


www.bibliaortodoxa.rowww.ziarullumina.ro | www.calendar-ortodox.ro | www.resurse-ortodoxe.ro | www.familiaortodoxa.ro
www.calendarortodox2012.crez.ro | www.crestinortodox.ro | www.lumeacredintei.com | www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox